+31 (0)6 46 004 765 [email protected]

Verminder buikpijn met een prikkelbare darm syndroom dieet

Verminder snel jouw darmklachten. Het is namelijk verdraaid lastig als jouw darmen onrustig zijn. Het leidt tot diarree en/of obstipatie en dat kan je radeloos maken. Al lijken de klachten heel verschillend: ze kunnen toch dezelfde oorzaak hebben. Namelijk het prikkelbare darm syndroom. Als ervaringsdeskundige achterhaalt Maria Bok van Diëtistenpraktijk Cabron welke voeding de overgevoeligheid triggert en hoe je klachten vermindert.

Darmklachten zijn vaak leefstijlgerelateerd

Als er geen infecties of andere medische oorzaken in het spel zijn, komen we al snel terecht bij de diagnose prikkelbare darm. Het ziektebeeld draait om verschillende klachten die dezelfde oorzaak hebben. Vaak zijn die gerelateerd aan jouw levensstijl. Krijg je wel genoeg vocht en vezels binnen? Welke voedingsmiddelen triggeren klachten? Met het FodMap-dieet ontdekken we het samen.

 

“Knap op met FodMap

FodMap is het meest geschikte dieet bij een prikkelbare darm syndroom. Het begint met een eliminatiefase. Je haalt om beurten allerlei groepen voeding weg uit je menu, bijvoorbeeld bruine bonen, knoflook, ui, melksuikers, fruitsuikers. Je merkt dan dat je klachtenvrij wordt. Door de verschillende groepen een voor een weer toe te laten in het dieet, komen we erachter wat de boosdoeners zijn.”

 

Stress, vermoeidheid en hormonen zijn ook boosdoeners

Het is moeilijk om cliënten met een prikkelbare darm honderd procent klachtenvrij te krijgen. Stress, vermoeidheid of de overgang bij vrouwen kunnen de klachten versterken. Toch geef het rust de oorzaak te kennen en met FodMap de juiste voeding te selecteren. Met het prikkelbare darm syndroom dieet krijg je zelf weer de controle over jouw situatie.

Ontdek samen met ervaringsdeskundige Maria Bok hoe je prikkelbare darm syndroom klachten effectief aanpakt.

Een dieet voor een prikkelbare darm syndroom draait om verantwoorde basiskeuzes.

Meer informatie of een afspraak inplannen?

Stuur ons een bericht