+31 (0)6 46 004 765 [email protected]

COPD dieet verlicht klachten

Voeding maakt een verschil bij de chronische longaandoening. Hoe beter je eet, hoe sterker je lichaam en hoe sterker je longen. Jouw lichaam gebruikt enorm veel extra energie om tegen de ontstekingen in de longen te vechten. Maria Bok van Diëtistenpraktijk Cabron kijkt samen met jou naar een COPD-dieet dat bij jouw levensstijl past.

 

COPD en overgewicht

Er zijn twee groepen COPD-patiënten: één met overgewicht en één met ondergewicht. Overgewicht bij COPD zorgt ervoor dat de verhoogde buikomvang tegen het middenrif drukt. Dat belemmert de ademhaling nog meer. Een verantwoord dieet voor COPD-ers om af te vallen is meteen ook een middel om klachten te verminderen. Ook deelnemen aan een beweeggroep bij de fysio is een geschikt middel.

“Het optimale eetmoment

Heb je als COPD-er juist ‘s ochtends meer energie of in de avonduren? Eten en het bereiden ervan kan te veel zijn als je een laag energielevel hebt. We kijken naar jouw optimale eetmomenten.”

COPD en ondergewicht

Slopende kortademigheid heeft effect op het hele lichaam van een COPD-er, niet alleen op de longen. Zo komt het vaak voor dat patiënten stiekem ondervoed raken: ze krijgen steeds minder spiermassa. Ook medicatie en minder bewegen, vaak vanwege de benauwdheid, brengen dat risico met zich mee. Diëtistenpraktijk Cabron adviseert een eiwitrijk dieet om aan te sterken en beweegmogelijkheden die passen bij het ziektebeeld.

 

“COPD Dieet

We onderzoeken welke producten een opgeblazen gevoel geven, waardoor je extra benauwdheid ervaart. Die schrappen we uit het dieet. Heb je last van ondergewicht, maar is COPD niet de oorzaak? Ook dan help ik je met aankomen op een gezonde manier.”

 

COPD en slijmvorming

Zuivelproducten zijn eiwitrijk en dus erg effectief bij ondergewicht, maar zuivel heeft ook de eigenschap een slijmerig laagje achter te laten in de mond. Als COPD-patiënt heb je al veel te maken met slijmvorming en vermijd je dit soort producten liever. Ik geef handige tips waardoor je toch zuivel kunt eten en van het extra ‘slijmgevoel’ afkomt.

Maak als COPD-patiënt verantwoorde keuzes, dat vermindert klachten. Samen zoeken we voeding die bij jouw levensstijl past.

Meer informatie of een afspraak inplannen?

Stuur ons een bericht