Diabetes mellitus

Een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland is diabetes mellitus. In Nederland zijn er in totaal zo’n miljoen mensen bij wie de diagnose diabetes mellitus type 2 is gesteld. Daarnaast zijn er ook nog veel mensen die in de gevarenzone zitten om diabetes type 2 te krijgen. Diabetes mellitus type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd. Bij een gezond persoon regelt het lichaam de bloedsuiker heel precies met het hormoon insuline. Echter bij mensen met diabetes is het lichaam niet meer (goed genoeg) in staat om de bloedsuiker goed te regelen. Er bestaan twee soorten diabetes: diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2. In mijn praktijk wordt vooral diabetes type 2 behandeld.

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig. Daarnaast kan het lichaam ook niet meer goed reageren op insuline (insulineresistentie). Een ongezond voedingspatroon, weinig lichaamsbeweging, roken, ouder worden, erfelijkheid en overgewicht kunnen de kans vergroten op diabetes type 2. Diabetes, voeding en beweging zijn nauw verbonden met elkaar. Dat houdt in dat een gezond voedingspatroon, meer bewegen, maar ook kennis over koolhydraten en ermee kunnen variëren, onmisbaar is voor mensen met diabetes. Het is belangrijk dat zij weten wat goed voor hen is.

Cabron Diëtistenpraktijk past vaak een koolhydraat-beperkte voeding toe bij mensen met diabetes. Veel cliënten hebben hiermee al goede resultaten geboekt. Cliënten ervaren dat ze zich fitter voelen, meer energie hebben en vaak hebben ze ook minder (of geen) medicatie nodig. Dit laatste zie je vooral bij insulinetherapie.

Koolhydraten zijn belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. Het is een verzamelnaam voor zetmeel en allerlei suikers. Belangrijke bronnen in ons voedingspatroon die veel koolhydraten leveren zijn: aardappelen, rijst, pasta en brood. Daarnaast bevatten snoep, ijs, koek en chips ook een grote hoeveelheid koolhydraten. Wat betekent een koolhydraat-beperking eigenlijk? Welke aanpassingen zijn er nodig? Bij het toepassen van een koolhydraat-beperking  wordt gekeken naar de hoeveelheid koolhydraten in het voedingspatroon en hoe deze kunnen worden verminderd, zonder dat het ten koste gaat van de volwaardigheid. De mate van een koolhydraat-beperking kan heel divers zijn. Het varieert van alleen maar suiker minderen (richtlijnen gezonde voeding) naar bijvoorbeeld het minderen van bepaalde producten. Het kan gaan van matig naar streng, dit is zeer afhankelijk van het doel en de behoefte van de betreffende patiënt.