Darmen

Zo’n twee miljoen Nederlanders hebben PDS-klachten. PDS staat voor het Prikkelbare Darm Syndroom. Het prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Sinds kort is er een nieuwe behandeling waarbij 75% van de deelnemers aanzienlijk minder klachten ervaart.

Het is vaak erg lastig er achter te komen waar PDS vandaan komt. Klachten kunnen veroorzaakt worden door: bepaalde voedingsmiddelen, slecht eetpatroon, darm- of maaginfecties en stress. Wanneer je naar de huisarts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of je last hebt van een infectie, allergie of een andere aandoening in je darm of maag. Is dat niet het geval, dan krijg je al snel de diagnose Prikkelbare Darm. Tot voor kort waren er na de diagnose drie soorten behandelingen mogelijk: kijken of je wel voldoende vezels en vocht gebruikte, zorgen dat je minder stress hebt of medicijnen.

FODMAP is een afkorting. De letterlijke betekenis van FODMAP is: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen. In het kort komt het er op neer dat deze koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree en krampen). Door een paar weken het strenge FODMAP dieet te volgen en daarna één voor één bepaalde voedingsmiddelen weer toe te voegen kan je er achter komen welke voedingsmiddelen je klachten erger maken.