COPD

COPD staat voor ´Chronic Obstructive Pulmonary Disease´, oftewel in het Nederlands ´Chronische Obstructieve Longziekte´. Het is een verzamelnaam voor twee aandoeningen, namelijk: chronische bronchitis en longemfyseem. Er is meestal sprake van een combinatie van beide aandoeningen. Chronische bronchitis houdt in dat de luchtwegen permanent ontstoken zijn. Bij longemfyseem zijn de longblaasjes beschadigd. Als gevolg hiervan zijn de longen minder elastisch.  Bij COPD is er dus sprake van een chronische vernauwing van de luchtwegen, waardoor men meer moeite heeft met ademhalen. Bij mensen met COPD kost ademhalen daarom ook meer energie. Hierdoor kunnen kleine inspanningen al veel moeite kosten.

Voldoende lichaamsbeweging is van belang. Alhoewel dit niet makkelijk zal zijn, zorgt beweging onder andere voor de volgende voordelen:

  • Een betere conditie
  • Meer energie
  • Spieren worden sterker

Daarnaast speelt voeding een belangrijke rol voor mensen met COPD. Overgewicht kan de klachten verergeren en vaak is ondergewicht een teken van krachtverlies. Daarom zijn aanpassingen in het voedingspatroon vaak nodig. Een goede gewichtsbeheersing en voldoende eiwitten in een volwaardige voeding spelen een belangrijke rol bij COPD.